Clubavond 13 augustus 2008
 

Op 13 augustus 2008 vond de 5e Audioclub Limburg clubavond plaats.

Op deze clubavond heeft ons clublid Markinton (Ton van der Mark) zijn voornamelijk uit zelfgebouwde componenten bestaande set gedemonstreerd. De volgende componenten zijn gedemonstreerd:

Klik op de links voor een volledig beschrijving van de componenten op Markinton's site

Er is voornamelijk vinyl gedraaid, maar ook CD en SA-CD.

 

Hieronder volgt een verslag met foto's van deze avond.

(Klik op de foto's voor een grotere weergave)

overzicht set
FlexyRack
De complete set Het FlexyRack met de componenten
 
Scan Speak Reference Monitor
Benz Micro MC Gold
Scan-Speak Reference Monitor Benz Micro MC Gold element
 
set zijaanzicht Shanling SCD-S300
 
introductie

Ton introduceert zich en vertelt dat hij al sinds zijn 11'e jaar (ruim 40 jaar) met elektronica en muziek bezig is. Hij is begonnen met Philips elektronica bouwpakketjes. Hij luisterde in de 60'er jaren 's avonds naar Radio Luxemburg op zijn zelfgebouwde puntcontact diode radio. In die tijd is ook de interesse in buizenversterkers ontstaan. In de zeventiger jaren heeft hij een elektronica opleiding gevolgd en jaren bij een bedrijf gewerkt waar men High Tech medisch elektronische apparatuur ontwerpt en produceert. Daar heeft Ton geleerd hoe je elektronische apparatuur professioneel bouwt, test en afregelt. Deze kennis en ervaring gebruikt hij nu nog om zijn apparatuur te bouwen. De huidige buizen apparatuur is niet door hem ontworpen, de ontwerpen zijn van Triodedick. De ontwerpen van Triodedick zijn zeer goed doordacht en 'proven technology'. Het is niet voor niets dat zoveel mensen in Nederland en daar buiten zijn ontwerpen nabouwen. Het voordeel van zelfbouw is dat je veel van je eigen ideeën kunt aanbrengen in het ontwerp. Je kunt bijvoorbeeld de behuizing geheel naar eigen smaak bouwen. Ton geeft de voorkeur aan natuurlijke materialen en gebruikt massief eiken kasten met messing plaatmateriaal. En je kunt naderhand middels tweaken het geluid van het component behoorlijk wijzigen. Op de site van Ton staan uitgebreide beschrijvingen van de zelfbouw componenten. Je kunt natuurlijk uren praten over de samenstelling van een zelfgebouwd audio apparaat. De keuze van de diverse componenten zoals condensatoren, schakelaars, buizen, weerstanden, bedrading, connectoren en de behuizing is zeer divers. Ton gebruikt onder andere de volgende zeer audiofiele componenten in zijn versterkers; Black Gate elco's, Mundorf Silver/Oil en Silver/Gold condensatoren, Riken Ohm en Allen Bradley weerstanden, Elma volume stappenschakelaars, zilver/teflon bedrading, trafo's van AE-europe en een hele selectie verschillende nieuwe en New Old Stock buizen. Met al deze componenten kun je het geluid van een set behoorlijk veranderen en naar je eigen smaak aanpassen.

Naast de elektronica hobby is muziek luisteren natuurlijk het belangrijkste. Ton bezoekt regelmatig concerten en koopt zeer veel muziek. Muziek wordt bij voorkeur op vinyl gekocht (ook voor de veel mooiere hoezen).

Ton geeft aan dat de set zich eigenlijk zelf moet verkopen en wil naar deze korte introductie zo gauw mogelijk beginnen met het doel van de bouw van een audioset; het weergeven van muziek. Hij heeft een playlist samengesteld met diverse genres muziek om aan te tonen dat een goede set eigenlijk alle muziek moet kunnen weergeven.

 
overzicht leden
overzicht leden

De opkomst was ondanks de zomervakantie zeer goed te noemen

De leden luisteren aandachtig naar alles wat Ton zo al te vertellen heeft
 

plaatjes draaien

nog meer muziek
Diverse soorten muziek passeren de revue Zowel vinyl, CD en SA-CD worden gedemonstreerd, zie onderstaande playlist
 
Artist Album Medium Titel
       
Talk Talk The Colour of Spring LP Happiness is easy
Thomas Dolby The Flat Earth LP I Scare myself
Beth Gibbons Out of season LP Funny Time of Year
Leonard Cohen  Song of Love and Hate LP Avalanche
Porcupine Tree In Absentia 2LP Trains
Mahler Symphony no.4 SA-CD Sehr behaglich
Coldfrap Felt Mountain LP Paper Bag
Larie Anderson Mister Heartbreaker LP Excellent Birds
Dead Can Dance In to the laberinth SA-CD The Wind That Shakes the Barley
BB King & Eric Clapton Riding With The King LP Riding With The King
Count Basie and his Orchestra Warm Breeze LP C.B. Express
Otis Taylor Truth is not a Fiction CD House of the Crosses
Ray Charles&Count Basie Ray Sings, Basie Swings SA-CD Let the Good Times Roll
Doors LA Woman LP Been Down So Long 
Pink Floyd The Wall 2LP Comfortably Numb
Dead Can Dance Spirit Chaser SA-CD Nierika
Loreena McKennit Elemental CD Stolen Child
Mighty Sam McClain Give it up to Love XR-CD Too Proud
Paul Simon  Graceland CD-LP Diamond on the Soles of her Shoes
 

Na de pauze werd het effect van andere apparatuur gedemonstreerd aan de hand van de volgende componenten:

Een door Sodejuu meegebrachte en door een collega zelfgebouwde 12 Watt klasse A eindversterker werd in plaats van de Mono Bill buizeneindversterkers aangesloten. Er werd eveneens andere Xindak FS-3 luidspreker kabel gebruikt. NB.: Eigenlijk is het niet goed om bij een vergelijk 2 componenten gelijktijdig te verwisselen. Tevens werd de hoek van de luidsprekers op verzoek van een lid gewijzigd, ze werden meer naar binnen gedraaid.

 
klasse A versterker zilver/linnen kabel

Het geluid veranderde behoorlijk door deze wijziging. De mening van de leden liepen uiteen. De meeste leden vonden het geluid vlakker, minder dynamisch. Het was echter geen eerlijk vergelijk vanwege de tussenschakeling van de Xindak luidspreker kabels en de veranderde hoek van de luidsprekers.

De Mono Bill eindversterkers van Ton werden weer aangesloten, echter met behoud van de Xindak kabels. Het geluid bleef t.o.v. de situatie voor de pauze vlak. Pas nadat de kabels van clublid Horn werden aangesloten kwam de magie weer terug in het geluid van de set. Tevens werd de hoek van de luidsprekers weer hersteld naar de oorspronkelijke situatie. Het geluid van de set was hierdoor nog beter dan voor de pauze (met de Supra Ply 3.4 kabels).

De kabels van Horn bestaan uit diverse zilverdraden van 0,4 mm2 elk handmatig omwikkeld met linnen isolatie. Het moge duidelijk zijn dat dit een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende klus is.

 

solid state

bekabeling
De door Sodejuu meegebrachte klasse A eindversterker Overzicht gewijzigde bekabeling
 
Algemene conclusie en indruk van de demo:
  • Zeer krachtig, muzikaal en ruimtelijk geluidsbeeld. Opmerkelijk voor zo'n kleine monitoren in zo'n grote zaal!
  • Ton had een zeer uitgebreide muziekkeuze; rock, vocaal, singer-songwriter, klassiek, blues, jazz, Big Band. Zo kwam eigenlijk iedereen aan z'n muziekale trekken.
  • In deze set pakte de Xindak bekabeling niet goed uit; het geluid veranderde in een plat, emotieloos geheel.
  • De zilveren kabels bracht de magie en nog meer ruimtelijkheid en sprankel in de muziek.
  • De vergelijking van de CD en LP van Paul Simon kwam helaas niet goed uit de verf omdat de LP zich in een slechte staat bevond (vuil, versleten). Hierdoor was het geluid van de CD in zijn voordeel, wat je niet zou verwachten.
  • De sfeer was zeer goed; geeft toch aan hoeveel interesse er in Limburg bestaat in goede muziek en audio. Zelfbouw is ook hier nog steeds HOT!
 
© Foto's: Ton van der Mark AKA Markinton (secretaris en webmaster ACL)