Markinton zelfbouw-audio page
 
Mono Bill
 
update:28-03-2009
 
28-03-2009: Inbouw van de TentLabs Negative Bias Supply modules. De schakeling is door Menno van der Veen ontwikkeld en door Guido Tent van Tentlabs in module vorm uitgebracht. Deze modules regelen de NRS automatisch ongeacht het aangeboden signaal. De buizen blijven rotsvast op die in mijn geval 60mA ruststroom staan. De Mono Bill staat met deze ruststroom op ~28Watt klasse A1 ingesteld.
De modules voor inbouw De power Supply linker kanaal
 
Detail van de Vanderveen Negative Bias Supply linker kanaal Overzicht in de Mono Bill linker kanaal
 
Detail van de Vanderveen Negative Bias Supply rechter kanaal De power Supply rechter kanaal
 
 
Mijn Little Ceasar Single Ended 300B Triode eindtrappen zijn verkocht. Ze hadden uiteindelijk toch niet genoeg vermogen om mijn nieuwe Scan-Speak Reference Monitoren aan te sturen. Ik miste druk in het laag en laag/midden. Hierdoor had ik teveel hoog en was het geluid niet in balans. Met pijn in mijn hart heb ik deze zeer fijne eindversterkers verkocht. Ik heb besloten om een eindversterker te gaan bouwen die echt alle luidsprekers kan aansturen. Eerst had ik mijn zinnen op de Goliath van Triodedick gezet, maar die was me toch te duur. Ik heb besloten om de nieuwe Mono Bill monoblok eindversterkers naar het ontwerp van Triodedick te gaan bouwen. In tegenstelling tot het ontwerp van Triodedick heb ik in plaats van EI-kern uitgangstrafo's C-kern uitgangstrafo's besteld. De EI-kern smoorspoel is ook vervangen door een C-kern type. De trafoset met buizen, JJ elco's, Auricap C's, buishouders, etc zijn bij AE besteld. Ik verwacht dat ik medio januari 2006 de eindversterkers klaar heb. Tot die tijd speel ik tijdelijk met een oude Technics solid state geïntegreerde versterker. Dan weet je pas wat je mist, wat een verschil. Ondanks dat er een phono ingang op de Technics zit draai ik geen vinyl. Ik ben dus weer mijn CD verzameling aan het ontdekken. Raar, maar de Technics stuurt de Reference Monitoren wel in balans aan, zal wel aan het vermogen liggen. Maar je mist toch echt het verfijnde buizengeluid.
 
Hier volgt een verslag van de bouwactiviteiten. Tevens te volgen op het Audiofreaks forum.
 
Alvast enkele onderdelen. De spullen zijn binnen, eerst "even" wat meten, passen en boren.
 
De chassisplaten zijn geboord. De gaten dienen nog afgebraamd te worden, daarna met 400 waterproof schuurpapier schuren. Morgen wordt de primer gespoten. Daarna de kleurlak en als laatste 2 laagjes blanke lak.
 
 
 
 
 
 
 
 
Laatste modificatie, zilver/teflon draad op de ingang, WBT-0735 Topline Safety Line binding posts voor luidspreker uitgang.
Geperforeerde onderplaat voor optimale luchtdoorstroming in de kast.
 

Meetresultaten:

Waarde: Linker kanaal: rechter kanaal:
standby (R11) 112Volt 112Volt
B+ 493Volt 493Volt
B++ 370Volt 375Volt
R3 (ECC99 pin1) 159Volt 146Volt
R4 (ECC99 pin6) 159Volt 156Volt
ECC99 pin 3-8 van stroombron 4,43Volt 4,42Volt
 
Meet opstelling    Detail meetopstelling
 
Tectronic M501 Distortion Analyser/SG 505 Oscillator en  HP 35670A Dynamic Signal Analyser tijdens meting.
 
Frequentie karakteristiek -3dB punt op 64kHz
 
Total Harmonic Distortion op 1kHz, 1Watt, 8Ohm tap
 
Total Harmonic Distortion op 1kHz, 21Watt, 8Ohm tap,
 
NB De datum/tijd op de Spectrum Analyser stond verkeerd.