Markinton zelfbouw-audio page

Rogers Monitor RM 40TL MK III

update:19-09-2004

Luidspreker bezetting: KEF B139 SP1044, KEF B110 SP1057, Audax HD13D34H, Seas H437, RN113 filter

Actief scheiden van de Rogers Monitor RM 40TL MK III:

Het full range aansturen van de Rogers Monitoren met een Single Ended Triode versterker van ongeveer 8Watt is "Not done". Het aansturen van een grote laagluidspreker (Kef B139), draait de SE versterker letterlijk de nek om. Dat is de reden dat ik op advies van Triode Dick de KEF B139 actief ben gaan aansturen met een Thommessen Proteus SW2.5 subwoofer versterker. In deze subwoofer versterker zit een actief scheidingsfilter. Hieronder zijn  wat foto's te zien van de modificatie van de Rogers.

De Kef B139 SP1044 wordt met de Thommessen laagversterker actief aangestuurd. De B139 dient hiervoor van het filter losgekoppeld te worden en met twee entree's naar buiten uitgevoerd te worden.

  RN113PP filter                                                                         Filter in kast

              

KEF B139 SP1044 woofer met filter               KEF B139 SP1044 woofer Dr. Bailey's Longhair

De Thommessen Proteus SW 2.5 Subwoofer versterker wordt rechtstreeks  vanuit de laagbuffer lijnversterker (Subwoofer uitgang) van de Cleo 4 voorversterker op lijnniveau aangestuurd.

 

 

 

 

 

 

RN113PP Scheidings filter aanpassingen:

Originele schema RN 113 PP filter

Frequency Responce grafiek uit Speaker Workshop

Frequency Responce grafiek uit Speaker Workshop zonder Kef B139

Op bovenstaand filter vervalt hierdoor L1 en C1a+C1b. De kantelfrequentie van de Thommessen komt op 100Hz te staan.De Kef B110B SP1057 middentoner laat ik naar het laag natuurlijk afvallen, het laagaf filter dient dus verwijdert te worden. C2 dient overbrugd te worden en L3 dient verwijderd te worden.

Resultaat:

Ik merkte bij het afregelen van de laagversterkers dat het geluid niet in balans was. Ik had een heel dun midden geluid en veel teveel hoog. Hierdoor lukte het afregelen van de frequentie, niveau en fase van de laagversterkers niet. Ik heb contact op genomen met Tony Gee een autoriteit op het gebied van het ontwerpen van (serie) scheidings filters. Hij heeft het originele Remo RN113 filter in Speaker Workshop gesimuleerd en kwam tot te volgende conclusies en verbeterings voorstellen:

1. In het oorspronkelijke filter zijn de B110's omgepoold omdat daar nog een hoogdoorlaatfilter voor zit (C2-60uF / L3-6mH). Die zorgen voor een fase draaiing van 180 graden. Ik heb de Kef/Audax/Seas sectie in zijn geheel heb moet ompolen. Hetzelfde effect had ik natuurlijk ook kunnen bereiken door alleen de B139 "verkeerd om" aan te sluiten. 

2. De Audax HD13D34H 34mm dome begint eigenlijk veel te laat, hierdoor ontstaat een dip in het hoge midden (zie bovenstaande grafiek). Deze dip is nagenoeg verdwenen door het aanpassen van R2/C4 die parallel aan de B110B zitten.

3. De LCR van 1,5mH/22uF/3,9ohm parallel aan de Audax zijn verwijderd. Die hebben functie want de de twee weerstanden R3/R4 trekken de impedantie van de Audax al vlak (daar is de LCR oorspronkelijk voor bedoeld).

4. Er zit een bult in het hoog rond 14kHz veroorzaakt door de Audax. Het rendement van de Audax is aangepast door R3/R4 te optimaliseren. Er zit nu nog een dal in buurt van 14kHz. Dit heeft geresulteerd in het onderstaande schema van Tony Gee. Het geluid klinkt nu veel homogener en meer in balans. Kortom, ik heel vaak op mijn buik voor de Rogers gelegen. Nu snap ik ook waarom de meeste luidsprekerbouwers de scheidingsfilters van buiten benaderbaar maken.

 

Schema van het door Tony Gee aangepaste RN113PP filter

Frequency Responce grafiek na aanpassing van het filter door Tony Gee.