Markinton zelfbouw-audio page
 
SME 3009 S2 Improved arm
 
update:12-02-2011
 
Onlangs heb ik een SHURE SME 3009 S2 Improved arm op de kop kunnen tikken. De SME 3009 S2 Improved arm zat op een Teksonor MT301 direct drive loopwerk. Deze legendarische arm heb ik altijd al graag willen hebben. In het verleden heb ik een Thorens TD160B met een SME Series IIIS arm erop gehad. De SME Series IIIS is echter een ultra lichte arm en is hierdoor alleen geschikt voor hoog-compliante elementen. In deze arm had ik een Ortfon Vinyl Master Silver gezet. Details van deze draaitafel/arm kun je hier vinden. Je bent dus te beperkt in je element keuze. Dat is de reden waarom ik deze draaitafel verkocht heb en de Scheu Cello met een OEM Rega RB250 gekocht heb.
Thorens TD160B met SME Series IIIS en Ortofon Vinyl Master Silver MD element.
 
De SHURE SME 3009 S2 Improved met verwisselbare headshell
 
Ik heb de SME 3009 S2 Improved ipv de OEM Rega 250 arm op de Scheu Cello gemonteerd. Het SME armbord komt van een Scheu Premier en is daardoor eigenlijk te hoog (15mm) om de VTA goed te kunnen instellen op dit loopwerk. Ik heb hierdoor een dikke vilten mat op het plateau van de Scheu moeten leggen. Hierdoor staat de arm exact parallel aan het plateau. Ik kan de VTA nu echter niet goed varieeren. Met de verstelling van de VTA kun je het geluid enorm beinvloeden. Ik heb bij Scheu Analog een geschikt SME armbord besteld (hoogte 7mm). Daar dit maatwerk is duurt de levering iets langer.
 
Detail van de SME arm. Bij deze arm is in tegenstelling tot de OEM Rega RB250 alles veel beter instelbaar. Momenteel zit er een Ortofon MC 20 MkII MC element in de arm. Dit element laat ten gevolge van de Nude Gyger FG80 naald veel meer details horen (dus ook tikjes en ruis). In tegenstelling tot de Benz MG Gold klinkt het hoog veel natuurlijker. Bekkens e.d. hebben klinken zeer realistisch en ruimtelijk met de juiste "attack". Dit element in combinatie met deze SME arm geeft een wat "laid back" geluid, weinig dynamiek dus. De stemmen weergave is zeer natuurlijk. Het speelt op een of andere manier op een hoger niveau. Dat kan en zal ook aan de SME arm liggen.
Dit element combineert perfect met mijn Ortofon T20-MKII stepup trafo (het is ervoor gemaakt). Dit in tegenstelling met de Benz Micro MC Gold van de Rega arm. Dit Benz element ziet liever een load van >1k Ohm. Overzicht van de complete arm. Ik ben aan het wachten op de levering van een Goldring 1042 MM element. In dit element zit ook een Gyger S naald. Hier is een test te lezen over dit element. Daar deze SME met een armgewicht van 9,5 gram eigenlijk voor midden- tot hoogcompiante elementen bedoelt is zal dit element met een compiantie van 24mm/N lateraal beter matchen met deze arm. Tevens is het Ortofon MC 20 relatief zwaar (10 gram), je komt hierdoor minder goed uit met de arm resonatie frequentie.
 
De oorspronkelijke standaard SME connectoren met beschermkap. De standaard SME connector vervangen door een RCA conversion-kit van Analog Tube Audio. Hierdoor is het mogelijk om een standaard interlink te gebruiken. Robert Graetke van Analog Tube Audio bied een enorm goede service, ik heb zowel telefonisch als via mail contact met hem gehad. Hij is zeer klantgericht en zeer kundig en behulpzaam. Bij de standaard oplossing van ATA komen de RCA connectoren recht onder de arm uit. Ik kwam daardoor in de knoei met de ruimte onder mijn Scheu Cello. Met de interlink ingeplugd past het niet. Hierover heb ik contact gezocht met Robert Graetke, hij adviseerde me om de oorspronkelijke haakse beugel te gebruiken en de RCA-kit met afstandsbussen op deze beugel te monteren.
 
De RCA-kit gemonteerd op de haakse beugel. Daar SME BA Whitworth schroefdraad gebruikt heb ik de 2 6BA gaatjes in de beugel naar M3 getapt.
 
Hier is goed te zien hoeveel ruimte er onder de plint van de Scheu Cello is. Met de haakse montage van de RCA/beugel komt de interlink mooi aan de achterkant van de draaitafel uit.

De complete arm weer gemonteerd. Ik heb de 4 rubber tules van de bodemplaat verwijderd en de arm met 4 M3 schroefjes/schijfjes rechtstreeks op het armboard bevestigd. Het aangepaste Scheu Cello armboard moet nog geleverd worden.

 

Het Goldring 1042 element gemonteerd in de SME headshell. Het is een heel fijn klinkend element met een dynamische, gedetailleerde weergave. Het element is nog niet ingespeeld (>100uur) maar laat zijn potentieel nu al goed horen. Ik zal op een later tijdstip ingaan op het optimaal afregelen van deze arm/element combinatie.