Markinton zelfbouw-audio page
Squeezebox Streaming Audio Players
 
update:14-10-2010
 
Under Construction!
 
De externe voedingen, de Squeezebox Receiver, de Squeeze Classic en de Hong Kong DAC in het audio rack
 
Voorwoord
 

Ik ben al jaren bezig ben met voornamelijk analoge audio electronica (buizen, draaitafels, etc). Sinds enkele jaren zijn er naast de CD, de SACD en de DVDA een aantal nieuwe audio formaten op de markt. Deze audio formaten kun je afspelen met de vele draagbare media spelers, een bekend voorbeeld is de Ipod van Apple. Het meest bekend audio formaat is MP3. Dit formaat comprimeert de muziek enorm wat de kwaliteit niet ten goede komt. Voor de serieuze audio markt zijn er de zogenaamde Lossless formaten ontwikkeld, FLAC is daar een bekend voorbeeld van. Om deze audio formaten op je audioset af te spelen zijn er de laatste jaren de verschillende Streaming Audio Players op de markt gekomen. Bekende merken zijn o.a. Sonos en de Logitech Squeezebox familie. Bij deze Streaming Audio Players komen hele andere aspecten aan de orde als bij reguliere (analoge) audio. Je krijgt te maken met computer, netwerk en internet technologien. Ik zal deze technologien een voor een bespreken (zie presentatie).

De Squeezebox Controller naast de Cleo 6 voorversterker
 
Ik heb op 12 mei 2010 een presentatie gegeven over streaming audio, deze is hier te vinden: presentatie

 

Inleiding
 

Met deze Streaming Audio Players kun je muziek streamen vanaf het internet via de MySqueezebox site en via de diverse muziek diensten op het internet.

Tevens staan er vele duizenden internet radio stations tot je beschikking. Lokaal kun je met een zogenaamde Squeezbox server muziek streamen van een PC of server. De meeste Streaming Audio Players spelen diverse audio formaten af. Compressed formats (MP3, AAC, Ogg Vorbis, MP2, MusePack, WMA), Uncompressed formats (AIFF, WAV, PCM) en Lossless Formats (Apple Lossless, FLAC, WMA Lossless). Met name de Lossless Formats zijn interessant voor de meer audiofiele weergave. Midden vorig jaar heb ik een Squeezebox Classic v3 gekocht die ik in eerste instantie met de op mijn PC geinstalleerde Squeezebox server heb gebruikt. Ik vond het echter niets dat de PC constant moest aanstaan en ben vrij snel overgegaan tot de aanschaf van een Netgear Readynas DUO Network Attached Storage (NAS). Op deze NAS draait een kleine Linux server waarop je de Squeezebox server kunt draaien. In het begin heb ik een Western Digital 1Tb harde schijf gebruikt, deze heb ik echter vrij snel uitgebreid met een 2e Western Digital 1Tb harde schijf zodat ik de RAID voorziening van de Readynas DUO optimaal kan gebruiken. Hieronder vind je mijn bevindingen met deze relatief nieuwe Streaming Audio media techniek.

 
Hardware
 
De Squeezebox Classic versie 3 (SBC3) heeft fluoriserend display. Op dit display word de informatie van de gespeelde muziek weergegen.
   
   
Overzicht van de aansluitingen.

   
Het aansluitschema, in het netwerkgedeelte word hier verder op ingegaan.
   
De meegeleverde standaard 5V adaptervoeding is niet zo geweldig. Zeker als je de standaard analoge uitgang van de SBC3 gebruikt, dus zonder externe DAC. Ik heb de door Dick van Merwe in Vi-fi # 26 beschreven voeding nagebouwd. Dat is zeker op de analoge uitgang zeer goed hoorbaar. Via de SPDIF gekoppelde DAC is het effect minder goed hoorbaar maar wel aanwezig.
 

De Squeezebox Duet

  De Squeezebox Controller
 
Applicaties
 
Netwerk
 
 
Wordt vervolgd!
Software
 
Coderen
 
Audio