Markinton zelfbouw-audio page

Column -2-
update:26-02-2005

"De geschiedenis herhaalt zich"

Onlangs heb ik mijn nieuwe luisterruimte in gebruik genomen. Hiermee heb ik een lang gekoesterde droom waargemaakt. Ik krijg in deze ruimte, waar ik erg blij mee ben, vaak nostalgische gevoelens.

Eigenlijk is de tijd blijven stilstaan.

Begin jaren ‘70 had ik achter in de schuur van mijn ouderlijke woning ook een eigen luisterkamertje. Lege eierbakjes op de muren en deur, een oude Amerikaanse buizenversterker, 2 grote zelfgebouwde Fane luidsprekerboxen, een omgedraaide oude televisie als tafel (met blauwe lamp erin) black lights, fluoriderende reliŽf posters, wierook, kussens op de vloer, psychedelische speeltjes. De populaire kleuren waren toen bruin, paars en groen. Ik luisterde naar muziek van Pink Floyd, Tomita, The Doors, Led Zeppelin, Uriah Heap, Soft Machine, Gentle Giant, Curved Air, David Bowie, The Strawbs, etc. Een prachtige tijd was dat!

Anno nu, een eigen luisterruimte met mijn zelfgebouwde apparatuur en dezelfde classic rock LP's als toen, ook prachtig!

Ik heb de luisterruimte nu ongeveer 2 maanden in gebruik. Zo'n ruimte heeft toch wel zijn voordelen. Ik merk dat ik heel andere muziek draai. Zoals ik hierboven als aangaf, veel oude classic rock, jazz, enz. Ik hoef nu namelijk niet meer rekening te houden met mijn gezin die een totaal andere muziek smaak dan mij heeft. Tevens is het een dedicated luisteruimte waardoor ik geen last van de WAF (Wife Acceptance Factor) heb. Ik kan lekker op mijn "hot spot" gaan zitten en genieten zonder dat ik raar aangekeken wordt. In onze woonkamer is door het verhuizen van mijn audioapparatuur, CD's en Vinyl erg veel plaats ontstaan. Hierdoor hebben we onze woonkamer op wens van mij echtgenote veranderd, zei ook weer blij!  

Maar het mooiste is toch wel dat het geluid in de nieuwe ruimte zo enorm op zijn plaats gevallen is. Ik was bang dat mijn grote transmissie-lijn luidsprekers (Rogers Monitor) niet in deze ruimte (3x4meter) tot hun recht zouden komen. Het tegendeel is waar, het klinkt juist heel erg homogeen en er is een uitstekende "stage". Ik stuur de Rogers weer full-range aan met mijn 2 Little Ceasar Single Ended Triode mono eindversterkers van 8Watt. Dat gaat ondanks het lage rendement van de Rogers best wel erg goed. Het experiment met het actief scheiden van de B139B van de Rogers is mislukt, ik kreeg het geluid niet goed in balans.  Uiteindelijk klinkt het zo het beste. Ik heb hier en daar nog wat aan fine tuning gedaan. Ik heb alle cruciale connectoren vervangen door WBT Binding Posts en connectoren. Tevens heb ik de interlink en luidspreker kabels en vervangen door MIT kabels (Terminator 2 luidspreker kabels en MIT MI-330 interlinks met WBT). Dat was ook best goed te horen. Al met al een gelukkig audio mens, dus.

Column -1-