Markinton zelfbouw-audio page
 
Introductie
 
Markinton? De naam is ontstaan uit mijn naam; Ton van der Mark.
 
Compagnie

foto: Cléa Betlem

 

Ik ben in 1957 geboren en al sinds mijn elfde jaar bezig met elektronica en vooral muziek.

Hoe is het allemaal begonnen? Over vonken.......

Ergens laat in de 60'er jaren woonde er een man in onze straat die altijd in zijn garage aan het hobby'en was. Als zijn garage poort open ging werd ik, nadat ik mijn schroom overwonnen had, als een magneet naar binnen gezogen. Wat bleek? Deze man bouwde zelf zenders en radio's met buizen. Meteen sloeg de vonk over. En deze vonk is in de loop der jaren afgezwakt, bijna gedoofd en sinds enkele jaren weer aangewakkerd tot een forse vlam. Dit mede tengevolge van Internet, een ideale plek om mede hobbyisten etc. te ontmoeten. Met name de site van TriodeDick is voor mij een grote inspiratie bron. Jammer dat ik zo afgelegen woon, hier in Limburg!

Wat is er tussen toen, eind jaren zestig en nu zoal gebeurt? Een globaal overzicht:

Vanaf mijn 11’de jaar ben ik dus min of meer bezig met electronica en muziek. Ik ben begonnen met het bouwen mbv. van die Philips experimenteer dozen. Daarna werd een puntcontact diode middengolf ontvanger uit het boek “Jongens Radio” gebouwd. S'avonds werd er op Radio Luxemburg naar pop muziek geluisterd via de middengolf met mijn zelfgebouwde radio. In de eerste helft van de zeventiger jaren bouwde ik enkele buizen gitaar versterkers met de EL84 en EL34 met van die Amhro trafo’s. Toen kwamen de transistors, die kleine doorzichtige transistors die werden zwartgelakt en die rode punt(OC etc). De Elektuur en Radio Bulletin tijdschriften werden elke maand verslonden. Schema’s werden op pertinax gaatjesbord (die met de mini koperen klinkbusjes), de voorloper van de printplaatjes, nagebouwd. Het is toen aardig wat keren fout gegaan. Maar aldoende leert men. Opeens waren er printplaten en de betere transistors, ik bouwde oa. de Elektuur EKWA en Crecendo (MOSFET) versterkers voor onze disco. Tussendoor bouwde ik ook nog een heleboel luidsprekerboxen, Gitaar, Disco (FANE luidsprekers).  Eind jaren 70 heb ik mijn eerste Rogers Monitoren gebouwd, ik heb drie van deze sets gebouwd sindsdien.

 
Rogers
Rogers
Rogers
 

Ik speel nu sinds 10 jaar op de derde generatie Rogers. Deze luidsprekers komen van Remo.  Van de zelfbouw versterkers ben ik begin  jaren tachtig overgestapt op fabrieks versterkers. Ik heb in die tijd oa. mijn Technicus Industrieele Electronica opleiding gevolgd. Ik heb in de tachtiger jaren 8 jaar bij een bedrijf gewerkt waar men medisch electronische apparatuur ontworp en bouwde. Ik heb daar heel veel geleerd over het professioneel opbouwen van electronische high-tech apparatuur. In die tijd liep ik ook tegen een Quad 33/303/FM3 set op en heb hier jaren mee gespeeld. Via Quad, Amstrong, Marantz PM80 en de opnieuw gebouwde mini-Crecendo en “The Preamp” van Elektuur ben uiteindelijk drie jaar geleden weer aan de buizen verslingerd geraakt. Onder "Projects" op deze site is te zien wat ik allemaal bouw en gebouwd heb.

Plannen?

-         Audioclub in zuid-Limburg (gerealiseerd)

-         andere luidsprekers (gerealiseerd)

-         een eigen luisterruimte (gerealiseerd)

-         aktief scheiden Rogers luidsprekers (gerealiseerd)